Studiebesök i Höganäs

Studiebesök i Höganäs

Publicerat: 20 januari 2023

Igår var vi i Höganäs och besökte Kolonien 1. Ett annorlunda litet projekt som vi tagit fram ihop med Höganäshem. Ett infill projekt med 12 välstuderade LSS lägenheter i bottenplan och 25 kompletta minilägenheter för yngre upp till 25 år. Båda boendetyperna har ett centralt placerat gemensamt allrum att umgås i utanför den egna boendemodulen.
Huset ligger fint inarbetat med sina tjärvitriolade fasader i grönskan mellan Kullagymnasiet och Höganäshems äldre befintliga bostadshus.

Det som sticker ut med projektet är minilägenheterna som på sina 20m² inrymmer eget wc/d och allrum/kök utrustat med såväl diskmaskin, tvättmaskin och fransk balkong.
Är detta möjligt att få till på 20m² utan att göra avsteg från gällande regelverk för tillgänglighet mm.? Svaret är ja, med lite utmanande nytänkande så har vi bland annat med en helt öppningsbar vägg mellan wc/d och entré gjort funktionskravet möjligt på betydligt mindre yta.
Jesper Månsson, VD på Höganäshem har stått för ursprungstankarna och haft visionen om att kunna erbjuda kompletta nybyggda minilägenheter till yngre för 3995:- i månaden, billigare än dem flesta studentrum. Nu är det verklighet, tack för att vi fick vara med på den resan! Det går om man vill.

Långarödsvägen 42, Höganäs
Byggherre: Höganäshem
Byggentreprenör: PEAB

Dela projekt